Recepten » Gebak
Teaca­kes met ci­troen, blau­we bes­sen en aman­del (Yo­tam Ot­to­leng­hi)

Afbeelding van Teaca­kes met ci­troen, blau­we bes­sen en aman­del (Yo­tam Ot­to­leng­hi)

Benodigdheden voor Voor 12 cakejes

  • 45 g tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
  • 190 g boter (+ extra om in te vetten)
  • 190 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroenrasp
  • 4 eieren
  • 190 g gemalen amandelen
  • ¼ tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 95 ml citroensap
  • 150 g verse blauwe bessen
  • 160 g poedersuiker

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 160 °C. Vet de cups van de muffinvorm in met boter en bestuif ze goed met bloem. Schud het teveel aan bloem uit de vorm. Doe de boter, suiker en het citroenrasp in de kom van de mixer. Klop de eieren los. Klop alles op halfhoge tot hoge snelheid tot een bleke massa, voeg de eieren toe en ook de gemalen amandelen in 3 of 4 porties. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout in een kom, schud dit alles in de kom van de mixer en klop op lage snelheid. Voeg tot slot het citroensap toe.
  2. Schep het beslag in de vormpjes en verdeel er ⅔ van de blauwe bessen over: druk ze iets naar beneden zodat ze in het beslag wegzakken. De reden dat we dit doen (in plaats van de bessen door het beslag te mengen) is dat elk cakeje zo evenveel bessen bevat. Bak de cakejes 30 min. tot de randen goudbruin zijn en een in het midden erin gestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cakejes 10 min. in de vorm afkoelen voor je ze omgekeerd op een rooster zet. Zet opzij om de cakejes volledig koud te laten worden.
  3. Roer voor het glazuur de poedersuiker en het citroensap in een kom tot het dik vloeibaar is. Schep het glazuur over de cakejes: het moet over de randen naar beneden druipen zodat de cakejes volledig worden bedekt. Leg de overgebleven bessen op het midden van de cakejes – het moeten er voldoende zijn om 3 stuks op elk cakeje te leggen – en dien ze op.
Dit recept is op 8 February 2021 online geplaatst.