Recepten » Appelbabbelgebak
Muffins met appel en crumble-topping

Afbeelding van Muffins met appel en crumble-topping

Benodigdheden voor Voor 12 muffins

  • Voor de muffins
  • 360 g speltbloem
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl nootmuskaat
  • 2 tl bakpoeder
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 180 ml melk
  • 2 stevige appelen, type Jonagold
  • Voor de crumble
  • 100 g speltbloem
  • 30 g havermout
  • 70 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom
  • 80 g boter in blokjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180°C
  2. Zeef de bloem boven een grote mengkom. Voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel, kardemom, nootmuskaat, zout en bakpoeder toe en meng.
  3. Neem er een andere kom bij en meng er de eieren, olie en melk in. Giet bij de droge ingrediënten.
  4. Was de appelen en snijd in blokjes. Voeg de appelstukjes toe aan het deeg en meng.
  5. Neem een muffinplaat en plaats papieren cakevormpjes in de vormpjes, of vet ze goed in. Verdeel het deeg over de 12 vormpjes. Vul de vormpjes volledig tot aan de rand.
  6. Maak de crumble door alle droge ingrediënten te mengen en er vervolgens de boter aan toe te voegen. Kneed met je handen de boter volledig onder de droge ingrediënten totdat je dikke kruimels kan vormen met je handen.
  7. Verdeel de crumble royaal over de muffins. Deze mag volledig op zijn. Druk met je vingers de crumble een beetje in het deeg.
  8. Bak de muffins 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Prik er even in om te zien of ze gaar zijn. Laat volledig afkoelen.
Dit recept is op 18 February 2021 online geplaatst.